Thursday, June 3, 2010

Please Read Before 1 pm.. Very important..


p/s: harap korg dpt bca before 1 pm

huhuhu.. time dorg tgh bising2 sbb xmenjawp soklan dlm meeting ne.. aku terbaca 1 emel yg agk menduga napsu makanku.. masa aku menaip nie.. jam menunjukkan tepat 11.13 pagi.. ad lbih kurang 1 jam 50 min lg nk lunch hour.. ad 1 emel psal resipi makan2.. ad 1 resipi nie psal ikan msak 3 rasa ( feveret penulis) .. disini dengan rsa tanggungjwap sosial kepada masyarakat.. inginku kongsikan bersama2 kalian.. (nie pn dpt dr emel)

Bahan-Bahan

1 ekor Ikan Siakap (ikt suke korg suke ikan ap)

cili padi - di hiris kasar

1 biji bawang besar - dipotong bulat

3 biji bawang kecil - dirajang

2 ulas bawang utih - dirajang

sedikit oyster sauce, fish sauce

sedikit minyak bijan

1 senduk kecil lemon paste

sedikit daun ketumbar atau daun pudina

sedikit tepung jagung

air dan garam secukupnya

Cara-cara

Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat.

Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan. Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).

Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.

Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat. Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.






2 comments:

  1. cis...aku dah la jenis cepat lapar...tgk ikan tu...mmg feveret aku tu...lapar giler...

    ReplyDelete

My site is worth$1,703.28Your website value?