Thursday, June 10, 2010

Bahasa Jiwa Bangsa

sudah sekian lamanya saya tidak mengemaskini blog ini.. dianggarkan hampir 2 minggu lamanya.. tiba-tiba sahaja rasanya untuk mengemaskini blog ini kerana saya telah membaca emel yang bertajuk Bahasa Jiwa Bangsa.. Kelakar plak biler tengok gmbar yang dilampirkan bersama-sama..
Siapa yang harus dipersalahakan? Adakah guru yang bersalah dalam hal ini kerana mereka terlalu sibuk dalam usaha menaikkan nama sekolah dalam pertandingan Keceriaan Sekolah peringkat kebangsaan? Adakah mak bapak yang harus dipersalahkan kerana tiada masa mengawasi anak2 mereka samada anak2 sedang belajar atau membaca komik (cover dengan buku teks bahasa melayu yang tebal dan bersaiz besar)? adakah pelajar itu sendiri yang ptt disalahkan kerana tidak ada masa yang diperuntukan untuk belajar?

sama-sama kita lihat gambar di bawah, kemungkikan ad dikalangan anda sudah melihatnya (gaya wan kamaruddin wan ibrahim)


"Kapak kereta"



mmg klako la.. first time aku tgk papan tanda mcm ne




Thursday, June 3, 2010

Please Read Before 1 pm.. Very important..


p/s: harap korg dpt bca before 1 pm

huhuhu.. time dorg tgh bising2 sbb xmenjawp soklan dlm meeting ne.. aku terbaca 1 emel yg agk menduga napsu makanku.. masa aku menaip nie.. jam menunjukkan tepat 11.13 pagi.. ad lbih kurang 1 jam 50 min lg nk lunch hour.. ad 1 emel psal resipi makan2.. ad 1 resipi nie psal ikan msak 3 rasa ( feveret penulis) .. disini dengan rsa tanggungjwap sosial kepada masyarakat.. inginku kongsikan bersama2 kalian.. (nie pn dpt dr emel)

Bahan-Bahan

1 ekor Ikan Siakap (ikt suke korg suke ikan ap)

cili padi - di hiris kasar

1 biji bawang besar - dipotong bulat

3 biji bawang kecil - dirajang

2 ulas bawang utih - dirajang

sedikit oyster sauce, fish sauce

sedikit minyak bijan

1 senduk kecil lemon paste

sedikit daun ketumbar atau daun pudina

sedikit tepung jagung

air dan garam secukupnya

Cara-cara

Ikan dibersihkan, kemudian dilumurkan dengan garam dan digoreng setengah garing dan diangkat.

Tumis bawang putih, bawang kecil, cili padi dan bawang besar hingga layu dengan minyak bekas ikan tadi dan sedikit minyak bijan. Setelah layu, masukkan sedikit fish sauce, oyster sauce dan lemon paste, dikacau rata dan masukkan sedikit air (jika ingin lebih berkuah, lebihkan air).

Setelah mendidih, tuangkan campuran tepung jagung dan air dan di kacau hingga pekat.

Masukkan daun ketumbar atau daun pudina dan segera diangkat. Tuangkan kuah keatas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan ketika panas.






Nasi Goreng GILA

only in indonesia.. hehehehe

tatkala sedang menunggu depa ne stat meeting.. saye belek2 emel.. tgk ad 1 tjuk emel.. "Nasi Goreng Gila".. pas menelaah emel tersebut.. Menu tersebut agk populer kt sne ghupenye.. hihihi.. ingtkn ap la td.. dorg siap share resipi lgi tuu..

kepada kwn2 yg try masak.. silakan la.. jgn jd gilos sudey.. ambo xbtngjwp.. hehehe..

Unik makanan di Indonesia...

http://i949.photobucket.com/albums/ad331/nurrulakma/nasigoreng.jpg

antara menu yg dijual kt Warong Nasi Goreng Gila..

http://4.bp.blogspot.com/_E3GCyEHO4L0/SwJee5HUR9I/AAAAAAAAAug/izC9K5TXtGQ/s400/14112009357.jpg

ramai yang makan kt ctu.. ehhehe


Nasi Goreng Gila

Bahan utama:

1 piring nasi putih
1 butir telur ayam, goreng hancur
1 batang daun bawang, dihiris
1/2 sudu teh kicap ikan
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
1/2 sudu besar serbuk lada
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan acar mentimun
Bahan Kedua (untuk sos):
5 batang sosej, potong nipis
7 ketul daging lembu, direbus & hiris nipis
1 biji bawang besar ukuran sedang, cincang halus
4-5 ulas bawang putih, cincang kasar
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili pedas
Garam dan perasa secukupnya
Air secukupnya
1 sudu makan minyak untuk menumis

Cara membuat nasi goreng gila :

Pertama : Membuat nasi goreng : masukkan minyak goreng, telur, daun bawang, nasi putih. Goreng dengan api sedang. Tambahkan kicap, garam, gula, dan serbuk lada.
Kedua : Membuat sos : Tumis bawang besar sampai layu, tambahkan bawang putih masak sampai harum. Masukan daging yg telah di hiris nipis, stir-fry sampai masak. Tambahkan sosej, sos tiram dan sos cili pedas. Tuang air, tambah garam dan perisa, goreng hingga masak.
Terakhir : Setelah tumis sosej dan jamur masak tuangkan ke atas nasi goreng. Tambahkan acar mentimun.

Tuesday, June 1, 2010

Good Idea to avoid DEBT

Long ago, a mathematician used to cheat people. Once he borrowed Rs.4000/- from a rich man. After a few days, he borrowed Rs.2000/- from the same man.

Many days passed, the mathematician did not return the money to the rich man. The rich man went to the mathematician and asked to return the money.

But to his great surprise, the mathematician replied that there is no need to pay the debt.

"See here, friend" said the mathematician " the sum of 4000 and 2000 is equal to zero, so I do not have any balance to pay".

The rich man took the matter to the court. When the judge came to know this, he was astonished. He asked the mathematician to prove that sum of 4000 and 2000 is zero, and not 6000.

The Clever mathematician agreed. He said:

let a == 4000, b == 2000 and c == 6000

a + b == c

Multiply both sides by a + b

(a + b) (a + b ) == c (a + b)

a*a + ab + ba + b*b == ca + cb

a*a + ab - ca == cb - b*b - ba

a( a + b -c) == -b(b + a - c)

so a == - b

a + b == 0

Hence 4000 + 2000 = 0

*moral of the story : xde mse nk pk..

Friday, May 28, 2010

For Those Who Malaih Nak Mai Gheja..

ayat motivasi dr Dato Dr. Fadilah Kamsah.. (copy dr emel je :) )

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say
'Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '..

Ingat lah,
"sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja"
"sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa." (
klu time induksi, called excellent). Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... .'


Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab
'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN' , tapi rupanya kita BUSY BODY (jgn ad yg terase..)

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN. (should bear in mind)

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA (klu gelak sorg2 pas wat lawk tu.. pham2 la..)

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' ,
adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT' (betoi!!)

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA, maka lakukanlah.. .Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti....tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"renung-renungkan dan selamat beramal"

Thursday, May 27, 2010

Baru Wat blog

huhuhu.. tercheptanya blog ini karena ingin menolong kawanku yang bernama gee (bukan nama sebenar).. beliau xtau cmana nk verify.. dengan baik hatinya.. aku pn menolong la.. dengan cara create 1 untuk sndiri.. kendian ajar beliau.. huhuhu..

My site is worth$1,703.28Your website value?